torsdag 8 juli 2010

Fallandesot

Tja,och så gick det som det gick och igår fick hon ett ganska drastiskt anfall i skolan. Den ep-vana personalen blev chockad. Hon fick åka in med ambulans, inte kontaktbar i över en halvtimme. Jag tog en taxi och väntade på ambulansen vid Sachsska. Kommer in från jobbet och sommarstan, struntar i kölapparna, hugger tag i nån personal som försöker värja sig med blicken, skiter i hennes avvärjning och frågar: Min dotter ska komma in med ambulans, vet du nåt om det?
"Nej" säger hon, "vi har inte fått nåt l..."
Och så börjar det pipa mitt i hennes mening och folk kommer från alla håll och drar på sig plastförkläden och nån ropar. "Det är ett riktigt larm". Och jag försöker koppla bort vad som hände sist i det där förbannade akutrummet där hon kräktes blod som hon fick i lungorna och där hon krampade och krampade tills de sövde henne. Då var de många. Nu är de lika många. Jag räknar till över tio pers. Sen slutar jag räkna. Sen kommer äntligen bilen och ambulanskillen som bär in henne i sina armar ser lite för sammanbiten ut för min smak. Och hon är lelös och borta och har syrgasmask och slangar och jag är tillbaka i samma jävla mardröm. Men jag känner i alla fall en sak under den bubblande paniken: Sist såg det än värre ut och hon klarade det. Sen när de har hållit på ett tag ligger hon på uppvaket och jag får stirra på kurvor på en skärm och försöker att få liv i henne. Hon måste vakna inom en timme, tyckte läkaren. Utanför skynket vankar småbarnsföräldrarna med feberheta bebisar. Och jag lockar och ber henne och till slut, efter hundratusen år, vaknar hon till när de sticker henne i fingret. En kort stund, en liten protest och några djupa andetag. Sen somnar hon. Och jag köper automatkaffe och gråter en skvätt för att kontrollera om det fortfarande går, om mitt känsloliv fortfarande är intakt.

4 kommentarer:

Markus H sa...

Bra att du skriver om allt det här. Det blir lite lättare att leva då. Lite. Alltid något.

(Jag vet. Det vet du.)

Anonym sa...

Ditt känsloliv är fungerande, det märks i din text. Lilla dotter och lilla du. Hoppas du och ni får vila lite snart nu./Magda

Anonym sa...

Jag visste ju. Du har ju berättat. Men när jag läser ... Kramar om. Elisabet

Emma sa...

Vet precis... Förstår dig helt o fullt.... Jag har trott att min lilla kille skulle dö i mina armar många gånger.... Kram från ett mammahjärta till ett annat!