tisdag 26 juni 2012

Den gröna stegen

Vi har byggt en liten koja i ett hundraårigt jätteäppelträd på landet. Alldeles för högt upp. Det gjorde vi i höstas när alla hängde i stegar och plockade äpplen och det kändes som att här är man hela dagen, det blir bra med en koja för barnen precis här. Det blev ju tokigt, så här på andra sidan våren, när vi kommer tillbaks till stugan och tjejen som aldrig glömmer något jagar iväg till kojan. Den kan bara nås via en läskig stege, var är den och någon borde hålla i , G är redan uppe i trädet, men hur egentligen, utan stege. Hon lägger sig i en knasig ställning däruppe i den vinterrangliga kojan, hon kan ramla ner. Två meter ner till marken. Ack. Ingen har tid att hänga nere vid trädet hela dagarna för att vakta.  Och G gastar att nån ska ta bort stegen. »Jag vill ha en annan stege. En liten, en grön«. Jag pustar. »Det är den här stora metallstegen som gäller, vi har aldrig haft en grön. Kan du komma ner nu?«
»Jo, jag vill ha den gröna. Kan du ta bort stegen?«
»Men då kan du inte komma ner.«
»Jag vill ha den gröööööna, ta bort den stoora, jag vill inte haaa den stora, jag vill ha den lilla...«
»Men det FINNS JU INGEN GRÖN och det finns ingen liten stege, kan du inte HAJA DET.« Och så vidare fem, sex gånger om.
Jag trampar runt trädet. För att slippa se henne, för att bli av med irritationen. Trampa runt i en hög med gamla kvistar som ligger på andra sidan trädet som har en sådan tjock stam att man behöver tre personer för att nå runt. Inser att det går visst att klättra upp i detta träd, nämligen härifrån. Här är den tjocka stammen full med vattenskott att hålla sig fast  i med händerna, här finns ett stort gammalt grenhål för det andra fotsteget. Det var här hon tog sig upp, innan vi nådde fram med vår stege från andra sidan. Där är den ju helt enkelt, den gröna stegen. Och idioten, det är jag, som inte HAJAR något.
5 kommentarer:

lalandakid sa...

Den här texten är fullständigt fantastisk!
Mitt i prick, och så poetiskt.
Hoppas ni får en bra sommar!

Anonym sa...

Hej!
Jag googlade på autismblogg och du kom högst upp. Jag insåg med gladhet att det var Greta! Jag jobbade med Greta lite när jag jobbade på skola. Nu jobbar jag som Au pair i USA. Vi är förtillfället på roadtrip med familjen och har nu suttit och läst måååånga av dina inlägg då vi har en 8 årig flicka med autism. Och Mamman älskar din blogg och känner igen sig i mycket av dina tankar. ( Jag läser samtidigt som jag försöker översätta allt till engelska). Vi väntar spända på mer inlägg om er vardag ;) Vill att du ska veta att andra föräldrar känner igen sig och gillar att veta att de inte är själva.

Anonym sa...

Hej! Hittade din blogg då jag googlade på "autism blogg". Du skriver så vackert och träffande så det är helt otroligt, har aldrig läst någon blogg alla kategorier som ens kommer i närheten och då är jag ändå totalt bloggberoende!

Anledningen att jag läser på om autism är att min treåriga systerson antagligen är autistisk, alla vi andra i familjen kan se detta men min syster och hennes sambo vägrar att se tecknen (pratar knappt, mycket dåligt socialt samspel, inga fantasilekar, mycket rutinbunden osv) och de går inte ens till BVC kontollerna med honom. Mycket svår situation eftersom tidig diagnos är så viktig. Ska visa henne denna bloggen. Som sagt, helt otroligt fin och bra blogg!

Imke Janoschek sa...

Hej på er, tack för fina hurrarop. Uppdateringarna är ju tyvärr glesa, men jag ska verkligen försöka skärpa till mig.

Anonym ett: Kul med amerikanska läsare!
Anonym två: Säg till om jag ska ta bort din kommentar, du kanske inte ville ha den offentlig? Vad säger dagispersonalen om systersonen? Kan vara en väg att få input som är lättare att ta till sig än den från familjen. Jag bröt nästan kontakten med min pappa när han sa att det var "nåt fel på Greta".

Anonym sa...

Hej! Nej, ingen fara du behöver inte ta bort den, är ju anonym. Han går inte på dagis, de försökte för ett år sedan men det funkade inte alls så de sa att han "inte var mogen". Om man ens hintar att något kanske är fel snäser de bara av med att alla barn utvecklas olika och han bara är lite sen och en ensamvarg. Men de har två äldre barn utan diagnos så de borde ju inse... Är väl i total förnekelse.