fredag 23 september 2011

Matsäckar och andra små krav med osedvanlig impact

Ville bara beskriva en sådan där eftermiddag som jag hade förra veckan. En sådan där där hela huvudet snurrar klockan 22.00 och man undrar vad man håller på med.
Checkar ut från jobbet tidigare än vanligt, tar långa benet före till en lampaffär för att inhandla present till maken som fyller år.  Har tjugo minuter på mig att välja present. Det visar sig att lampan som jag vill ha inte finns på lagret, så jag tvingar människan i butiken att ta ut den ur skylten, och tvingar honom också att hitta två kartonger att fösa ner den i. Stryker alla vidare inköp från listan, då detta tar 30 minuter. Ner i vråltrång tunnelbana, försöker skydda två kartonger med benen. Kvinna i min ålder lutar sig mot min axel och väser under tio stationer: "Jag orkar inte mer det här längre, varför är det alltid så här trångt." Klar falling down-läge på henne.
Ut ur tunnelbanan, spurt till dagis. Inser att jag har fått en p-bot på femhundra spänn (var tvungen att ta bilen dit på morgonen p g a att båda vuxencyklar hade punka bak, samt att barncykeln visade sig var stulen.) Plockar upp femåringen som snorar och har röda ögon. Dagisfröken lyrisk över dagens utflykt. "Nästa gång får ni har med er LUNCHMATSÄCK, vi ville inte åka hem".
Jag, förvirrad: "Varför inte det?"
Fröken, förvånad: "För att det var jättefint väder"- Jag: "Jaså, det hade jag inte en aning om."
Vill egentligen hålla tal om matsäckens jävlighet för kvinnor som mig, men hinner inte. Tar snorigt barn, två jackor, ett försäkringskassepapper och ryggsäck med matsäcksrester under armen, stuvar allt in i bilen. Kör som en dåre till blomsterbutik, köper fem solrosor med snorigt barn. Kör hem, där står skoltaxin redan utanför dörren och sur G sitter på trappan. Jag är tre minuter sen.
In med barnen i huset. Sätter de framför tvn. Hela internet/telefon/tv är utslagen. Startar om hela systemet, börjar laga mat till barnen. Misslyckas med att göra pannkakor på morgonens överblivna smet, då allt klibbar ihop. Funderar på födelsedagsmiddag. Börjar steka falukorv till barnen.
Börjar laga soppa, och kommer på den geniala idén att samtidigt baka chokladmuffins efter stjärnkocksrecept som står i delvis ihopklibbad mattidning. (Ihopklibbad för att den låg utomhus i hällande regn). Det ingår märkligt lite bakpulver i degen, endast 2g. Bestämmer mig för att detta är tryckfelsnisses påhitt och häller i en liten handfull pulver. Känns bra. Trugar i barnen deras mat. Hindrar G från att packa upp pappans paket. Besvarar tusen frågor om hur baciller ser ut och varför det inte är ledigt i morgon. Avbryter allt för att göra i ordning gästrummet, för min mamma som ska komma klockan 22.00 Hon ska hjälpa mig under helgen då min man är borta i fyra dagar på jobbkonferens. Hela rummet är ett dammkaos p g a renovering som drogs igång förra veckan. Försöker städa undan. Går sådär i och med att dammsugaren har gett upp efter renoveringsdammet. Att möblera går också sådär i och med att den nya dörren blockeras av ett antal tunga skåp. Mannen kommer hem. Han får en muntlig lista med väldigt tydliga förhållningsorder, som utdelas i behärskat staccato. I dessa order ingår att telefon/tv/internet bör funka snarast, annars flyttar jag.
Går upp och fortsätter med gästrummet. Avbryts av stickig brandlukt från muffinsen, som har typ exploderat i ugnen p g a för mycket bakpulver. Försöker rengöra ugnen hjälplig, och formar muffins av det som kletar i formerna. Barnen vill ha nya muffins. Det visar sig dock att de även i denna exploderade form smakar toppen. Vi får en femminuters lugn stund med någon form av födelsedagsfirande. Sedan är det snart läggdags, dags att hämta mamma från centralen, dags att lägga sig, dags att gå upp till en ny dag med matsäckar och tusen krav.

2 kommentarer:

Cilla sa...

Oj, jag får högt blodtryck när jag läser ditt inlägg. Vilken stress... men när jag tänker lite djupare på din beskrivning inser jag att det är en helt vanlig vardag som man lever i... varje dag. Tur att man inte sätter ord på den alltförofta för då skulle man nog gå samma väg som muffinsen!!

Varma krama Cilla

Anonym sa...

Så skönt att du är tillbaka i cyberrymden, jag blir verkligen upp-piggad av dina inlägg. Det känns skönt att jag inte är ensam om att hata matsäckar, icke fungerande bredbandsuppkopplingar (ger sonen med autism nervsamanbrott varje gång det händer)osv. Jag har blivit en arg kvinna men som faktiskt med tiden mår allt bättre. Köp färdiga muffins nästa gång...
Karin